• Halldorf, Joel : Lewis brev
Med hjälp av pastor Lewi Pethrus korrespondans ges nya inblickar i den svenska pingströrelsens historia. Boken består av autentiska brev och levande berättelser om deras sammanhang. Här kommer man nära framgångarna och striderna, kollegorna och konkurrenterna. Han var en andlig gigant i Sverige under 1900-talet -- pastor Lewi Pethrus (1884--1974). Genom Per Olov Enquists roman Lewis resa har ett brett intresse väckts för historien om denne ledare och hans betydelsefulla roll, i Sverige såväl som internationellt.
Genom Lewis brev fördjupas och kompletteras bilden av den svenska pingströrelsens förgrundsgestalt när nu autentiska brev ur Pethrus stora brevsamling för första gången publiceras. Kyrkohistorikern Joel Halldorf har valt ut ett hundratal brev, skrivna av Pethrus eller ställda till honom. Att läsa dem ger nya och oväntade inblickar i den svenska pingströrelsens brokiga historia.
I brevväxlingarna speglas framgångarna, väckelserna -- framför allt förnyelseväckelsen och "särlaregnet" -- och de offentliga uppgörelserna med A. P. Franklin och Sven Lidman, liksom kampen för att hålla samman rörelsen. Kollegor som Smith Wigglesworth och Einar Ekberg, och konkurrenter som ärkebiskopen Nathan Söderblom, baptistpastorn John Ongman och syster Esther Gustafsson finns också med. Med varsam hand tecknar Halldorf de historiska sammanhangen för breven och ger värdefulla kommentarer till nutida läsare.
Specifikation
Bindning Inbunden
Sidor 359

Skriv en recension

OBS: HTML översätts inte!
    Dålig           Utmärkt
Captcha

Halldorf, Joel : Lewis brev

  • Tillverkare Libris
  • ISBN: 9789171958921
  • Utgivningsår: 2007
  • Artikelnummer: BOBR52-4559
  • Tillgänglighet: 3
  • 99 kr


Taggar: Joel Halldorf, Lewi Pethrus