• Shah, Hannah : Imamens dotter
Imamens dotter är berättelsen om en muslimsk pakistansk familj som bor i en engelsk stad där deras trosfränder och släktingar bildar ett eget samhälle med egna regler och lagar. "Alla andra på vår gata var pakistanska muslimer", skriver Hannah. "De vuxna klädde sig som de skulle ha gjort i en by i Pakistan: kvinnor och män bar shalwar kamiz, löst sittande byxor med en lång tunika i samma färg. Kvinnornas var mer färgglada, medan männen bar vida byxor i mer sobra, maskulina kulörer: brunt, grått och vitt." Och vem är det alla ser upp till? Jo, Hannahs pappa, imamen. "Pappa var alltid klädd i vit shalwar kamiz med topi (en traditionell kalott från Punjabi) på huvudet." De andra männen är busschaufförer och industriarbetare, men han undervisar i Koranen. Hannah, familjens första dotter med tre äldre bröder, ser pappa slå mamma nästan dagligen, och när hon som fyraåring går emellan vänder sig pappan mot henne istället. Mamman går undan. Snart utvecklar sig misshandeln till incest. Mamman vet vad som händer men kommenterar och trots engagerade lärare i skolan kan hon inte berätta för någon vad som pågår i familjens källare. När en äldre kamrat med nöd och näppe lyckas ta sig hem från Pakistan, där familjen planerat bröllop, förstår Hannah att det värsta ännu inte har hänt.

-- Jag ville skriva den här boken för att berätta för alla som kommer i kontakt med muslimska grupper, eller som är intresserade av den kulturen, att det finns en del som utövar sin tro på det här viset, säger Hannah. Jag ville skriva den för att stötta muslimska asiatiska flickor och deras familjer.
Själv lyckas hon tack vare en lärare och en socialsekreterare fly och hamnar hemma hos en familj som hon snart gör till sin egen. Vad är det som gör att mamma, pappa och son är så glada tillsammans? Hur kan de välkomna Hannah in i detta? Hon inser att det har något med deras tro att göra och ber att få följa med dem till deras kyrka. Det är hon hittar vägen till sin nya tillvaro -- som kristen, och som en som stöttar och hjälper utsatta flickor.
-- Kristna kan hjälpa de här flickorna genom att lyssna till dem och visa på Jesus, säger hon, och genom att med sina liv visa deras föräldrar och syskon vad en sund relation är. Jag ber och hoppas att min bok kan hjälpa andra flickor och deras familjer att förstå varandra, och att den kan hjälpa flickor och kvinnor att hitta en väg ut ur utnyttjande och misshandel.
Specifikation
Bindning Inbunden
Sidor 246
Skick NM

Skriv en recension

OBS: HTML översätts inte!
    Dålig           Utmärkt
Captcha

Shah, Hannah : Imamens dotter

  • Tillverkare Libris
  • ISBN: 9789173870474
  • Utgivningsår: 2010
  • Artikelnummer: ANT14005
  • Tillgänglighet: 1
  • 100 kr


Taggar: Imamens dotter